(SD) "granskar" våldtäkter

Sverigedemokraterna (SD) har granskat domar för våldtäkter och funnit att en stor andel av de dömda är födda utomlands. Brottsförebyggande rådet (Brå) avfärdar granskningen som oseriös. Sverigedemokraterna har studerat 114 våldtäktsmän som 2009 dömdes för våldtäkt eller grov våldtäkt mot vuxna. 48 procent av våldtäktsmännen var utrikesfödda. 39,5 procent var utomeuropeiska invandrare. Det innebär en överrepresentation i den gruppen, som utgör 6,9 procent av befolkningen. Enligt SD beror detta bl.a. på kulturella skillnader.

Fakta om våldtäkter i Sverige

  • De senaste åren har antalet polisanmälda fall av våldtäkt ökat markant.
  • Förra året anmäldes 6.000 fall.
  • 2009 avkunnades 253 fällande domar.
  • Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) beror ökningen av anmälningarna på tre omständigheter: Det är en effekt av den nya sexualbrotts- lagstiftningen från 2005 som vidgar våldtäktsdefinitionen.
  • Toleransen mot sexualbrott har minskat och fler väljer att polisanmäla. En tredje omständighet är att det kan ha skett en faktisk ökning av antalet våldtäkter.
  • Enligt Brå har det skett strukturella förändringar i Sverige som möjliggör att vissa typer av våldtäkter blivit fler.
  • Alkoholkonsumtionen har ökat med drygt 30 procent sedan 1995. Sambandet med våldsbrott och våldtäkter är väl dokumenterat.
  • Tillfällen har också ökat genom internet och utökat nöjesliv. Snabba möten mellan män och kvinnor med sexuella avsikter är i dag vanligare.

SD fuskar med fakta

Klara Hradilova på Brå avfärdar Sverigedemokraternas granskning. "Det var 253 domar förra året, så de har inte granskat ens hälften. Men framför allt så kan man inte säga något om den faktiska brottsligheten utifrån lagförda brott. Det var över 6.000 anmälda våldtäkter förra året". Hradilovas huvudinvändning mot SD:s tolkning är att man inte kan uttala sig om hur den typiske brottslingen ser ut utifrån lagförda brott. Den faktiska brottsligheten kan se helt annorlunda ut. "Forskning visar att invandrare har lättare att bli anmälda, utredda och fällda för brott än svenskar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0