Politikerna har sig själva att skylla

Varför ska vi inte ha rätten att avslöja missförhållanden? WikiLeaks drar ner byxorna på makthavarna världen över. USA rasar och tycker att Assange är minsann farligare än Osama Bin Ladin. Han är en anarkist och likvärdig med en terrorist säger en republikansk politiker till Fox News. Wikileaks avslöjanden har publicerats av El País, Le Monde, New York Times, The Guardian och Der Spiegel vilka utan överdrift går att kalla för de mest ansedda tidningarna på planeten. Amerikanska politiker har reagerat med att uttala sig om att källan till medierna, uppgiftslämnaren, borde lönnmördas av statliga agenter. Reportrar utan gränser var snabba på att skicka kängan dit den gör ont som mest: Det är USA som påminner om länder som Kina och Iran där åsiktsfriheten och värdet på journalisternas liv inte är mycket att hänga i julgranen. Politikerna var inte lika högljudda när knarkande amerikanska soldater avrättade Reuters egna reportrar. Och visst har USA en hel del gemensamt med världens diktaturer. Dödsstraff. Och nu även förföljelse och smutskastning av civilrättsaktivister, påtryckningar på företag samt manipulering av världens regeringar och inte minst media. Det visade sig att omfattningen av FRA:s samarbete med USA inte ens var känt inom regeringskansliet. Plötsligt handlar det om att ha kontrollen över vem som får säga vad. Och plötsligt kan vi få smaka på hur det känns att vara en dissident i Kina.

Stefan Löfven för en tidsbegränsad a-kassa

IF Metalls ordförande Stefan Löfven säger i dag till Aktuellt att han vill se en tidsbegränsad a-kassa. I stället för a-kassa utan tidsgräns vill Löfven höja taket i a-kassan så att fler får ut 80 procent av sin inkomst. Det är en prioritering man måste göra för att a-kassan ska få legitimitet. Man måste välja och då kan inte a-kassan vara för evigt. Hur lång a-kasseperioden ska vara och vad som ska hända när den arbetslöse närmar sig slutet av perioden får vi diskutera, säger Stefan Löfven.

Kina tiger om Nobelprisceremonin

Kina stoppade i morse stoppa alla utländska tv-bolags rapporter om den kinesiske fredspristagaren Liu Xiaobo och Nobelprisceremonin under dagen i Oslo. Både CNN och BBC släcktes plötsligt då och då, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Redan i går bröts kontakten med de båda bolagens och norska NRK:s internetsajter. När Liu utsågs till fredspristagare i oktober mörklades sändningarna om nyheten på CNN, BBC och franska kanal TV5. Den kinesiska statliga tv:n teg om priset. Serbien gav på torsdagen vika för pressen från framför allt EU och övergav sitt beslut att bojkotta fredagens Nobelprisceremoni i Oslo för den fängslade kinesiske fredspristagaren Liu Xiaobo. Direkt från diktaturens hjärta: Vi ändrar oss inte för att clowner lägger sig i.

FN varnar för ökade matpriser

FN:s jordbruksorgan FAO varnar för en ny global prischock på livsmedel sedan priserna börjat närma sig krisnivåerna från 2007-2008. Sockerpriserna på världsmarknaden har nått rekordnivåer samtidigt som priserna på säd och oljor ökat kraftigt, enligt ett delindex. FAO:s matprisindex steg för femte månaden i rad i november, till 205,4. Det är den högsta nivån på nästan två och ett halvt år och kan jämföras med 198,1 i oktober. Matpriserna väntas ligga kvar på hög nivå 2011-2012.

RSS 2.0