16% kan tänka sig en Führer

Över 35 procent av tyskarna vill sända hem utlänningar om arbetslösheten blir hög. Det visar en undersökning gjord av den Socialdemokraterna närstående Friedrich-Ebert-stiftelsen. Enligt en annan undersökning stödjer bara 46 procent demokratin i dess nuvarande form och nära 16 proc kan tänka sig en stark ledare (Führer). Cirka 18 proc anser att judar "fortfarande" har för stort inflytande. Andelen som tycker att araber är otrevliga (unangenehm) har ökat från 44 procent till 55 procent på sju år.

Bodström får välja mellan Sverige och USA

Den förre justitieministern Thomas Bodström (S) får avslag på sin ansökan om tjänstledighet från riksdagen. Det blev klart på onsdagseftermiddagen. Bodström har begärt föräldraledighet för en vistelse i USA med familjen. Avslaget var ett enhälligt beslut för att det strider mot gällande regler. Riksdagen är vanligtvis restriktiv med tjänstledigheter. Det här är gammaldags regler som borde ses över, men det fanns det inte tid för nu, säger gruppledaren Mats Odell (KD) till Rapport. Familjen i USA eller karriären som riksdagsledamot. Efter avslaget om tjänstledighet tvingas Bodström välja. På måndag måste han ge besked. Det är ett väldigt svårt val, säger Thomas Bodström. Han har inte bestämt sig utan säger att det för stunden är 50/50 för att han lämnar sin riksdagsplats eller kortar ner USA-vistelsen med familjen. Bodström är besviken på riksdagens restriktiva praxis för tjänstledighet. Det är synd för det kommer att drabba många unga i framtiden som vill ägna sig åt politik, säger han.

LO vill tillsätta en LAS-grupp

LO vill tillsätta en partsgemensam grupp för att komma överens med arbetsgivarna om lagen om anställningsskydd (las). I en debattartikel i Dagens Industri skriver LO:s avtalssekreterare Per Bardh att det är dags att "göra upp med myter, hörsägen och medvetna missuppfattningar" om lagen. Ett exempel på myter om lagen, enligt Bardh, är att las hindrar företag från att anställa unga. -Unga stängs enligt min mening ute för att företagen inte har några jobb att erbjuda, säger Bardh.

Kön får inte avgöra försäkringspremien?

Generaladvokaten i EU:s domstol, Juliane Kokott, slog i dag fast att det inte borde vara tillåtet för försäkringsbolag att ta olika premier av kunderna beroende på kundernas kön. Svenska försäkringsbolag använder sig av olika premier på framför allt fordonsförsäkringar där unga män betalar mer och i pensionsförsäkringar där kvinnor tvingas betala högre premier. Olika försäkringspremier bryter mot diskrimineringsdirektivet, enligt generaladvokaten. Hennes utlåtande är dock inte bindande för den slutliga domen i EU:s domstol.

Soldater mer skada än nytta

Soldater från Sverige och andra länder gör mer skada än nytta när de sysslar med humanitärt arbete. Det hävdar Michael Hofman som är landansvarig för Läkare utan gränser i Afghanistan. De måste förstå att deras hjälp utsätter folk för fara, säger han. Hofman kritiserar "utsuddningen" av gränserna mellan militära och humanitära insatser i Afghanistan. Han anser att utländska soldater ska sluta med humanitärt arbete.

Härstedt som rödgrön talman

Rödgröna kommer att nominera Kent Härstedt, socialdemokratisk riksdagsledamot, till posten som riksdagens talman, uppger Mona Sahlin (S). Det betyder att Sverigedemokraterna kan få en vågmästarroll när riksdagen väljer talman på måndag. Sahlin uppger att hon står fast vid att S aldrig ska göra sig beroende av SD, men påpekar att det inte betyder att man måste ta hänsyn till hur de kommer att rösta. Jag går till val som kandidat för de rödgröna, ingen annan, säger Härstedt.

RSS 2.0