(S) förnyar sin mediepolitik

Socialdemokraterna vill förnya sin mediepolitik och en speciell mediepolitisk grupp ska tillsättas. -Det är nödvändigt att hänga med i utvecklingen som går oerhört snabbt, säger Berit Högman (S), ordförande i riksdagens kulturutskott. Hon ska leda gruppen som bland annat ska ta fram förslag för hur oberoendet inom svenska medier ska stärkas. S-gruppen ska även hitta svar på de utmaningar som det webbdominerade medielandskapet skapar.

Moderaterna gynnar rika

Under fyra år med socialdemokratiskt styre, 2002-2006, fick höginkomsttagarna 95 proc av den genomsnittliga inkomsttagarens inkomstutveckling. Under de fyra följande åren av borgerligt styre fick samma grupp 240 % av genomsnittet. Det visar en uträkning som Riksdagens utredningstjänst har gjort åt Socialdemokraterna. Moderatstyret har gynnat höginkomsttagarna, inte låg- och medelinkomsttagarna som statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt hävdar, skriver Torbjörn Hållö och Sebastian de Toro på DN Debatt.

Chevron fälldes i Ecuador

En domstol i Ecuador har dömt den amerikanska oljejätten Chevron till motsvarande 56 miljarder svenska kronor i böter för att ha förorenat landets regnskog. Rättsprocessen - där fattiga indianer står mot en mäktig oljegigant - har pågått i årtionden. Den handlar om kemiska utsläpp som Texaco, som senare uppick i Chevron, gjorde i samband med oljeutvinning i Ecuador 1964-1990. Utsläppen har förgiftat djungeln, orsakat cancer bland indianer, dödat boskap och förstört odlingar. Båda sidor planerar att överklaga domen.

Jobbcoacher ska fortsätta

Systemet med jobbcoacher ska fortsätta, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till Dagens Nyheter. Engström hänvisar till siffror från Arbetsförmedlingen som visar att under 2010 fick 26.000 personer jobb via externa jobbcoacher. Hillevi Engström medger att det finns jobbcoacher som fungerat mindre bra och till och med misskött sig. Hon kan tänka sig att införa ett rankningssystem.

Anna Lindh vårdades utan misstag

Inga misstag begicks när förra utrikesministern Anna Lindh vårdades på Karolinska sjukhuset efter knivdådet i september 2003. Det konstaterar Socialstyrelsen efter att ha låtit oberoende experter granska fallet. Socialstyrelsen beslutade att öppna ett tillsynsärende med anledning av uppgifter som framkom i TV4:s samhällsprogram Kalla Fakta i höstas. Där framfördes kritik, från bland andra den amerikanske professorn emeritus Donald Trunkey, mot den operationsmetod som användes. Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh överfölls och knivskars inne på varuhuset NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003. Socialstyrelsen konstaterar att hon snabbt omhändertogs av ett traumateam på Karolinska sjukhuset och att arbetet var mycket komplicerat eftersom hon var svårt skadad av knivhugg. Ledande kirurger byttes flera gånger under operationerna och medicinska experter kallades in för att bistå med kunskaper. Personalen försökte stoppa blödningen i buken - så kallad damage control - men tvingades senare göra nya ingrepp eftersom blödningen bara fortsatte. I TV4:s Kalla Fakta framfördes kritik mot Karolinska för att inte ha använt metoden, vilket granskningen visar att sjukhuset gjorde, om än förgäves. Blodtransfusionerna och hanteringen av problem med blodets koagulering följde vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt Socialstyrelsen. Att lägga patienten i konstgjord lunga, ecmo, hann aldrig bli aktuellt eftersom patientens blod var väl syresatt hela tiden, fram till hennes sista minuter i livet. Anna Lindh dog klockan 5.29 morgonen därpå på Karolinska sjukhuset. Hon hade drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar. Kniven hade skadat viktiga blodkärl i buken. Dessutom var levern skadad. Den serbiske gärningsmannen Mijailo Mijailovic är dömd till livstids fängelse.


RSS 2.0