Gymnasiereformen rivs inte upp

Den rödgröna oppositionen har beslutat att inte riva upp alliansens gymnasiereform trots kraftig kritik. Reformen kommer heller inte att skjutas upp. -Det vore totalt oansvarigt, säger MP:s skolpolitiske talesperson. Däremot kommer de rödgröna vid ett maktskifte att bygga ut yrkesprogrammen så att eleverna successivt får högskolebehörighet. Kursuppläggen ändras så snart som möjligt så att den första kullen yrkeselever hinner få högskolebehörighet under sina tre gymnasieår.

Valmanifest läggs fram i dag

Om de rödgröna partierna vinner valet kommer de att återinföra kravet på att företag ska redovisa en jämställdhetsplan. Det är en del av det valmanifest som de tre partierna presenterar idag. Enligt det nya förslagetska alla företag lämna i en jämställdhetsplan varje år för att undvika böter, rapporterar Sveriges Radios Ekot. En annan del av manifestet är att EU ska minska utsläppen av koldioxid med 30 procent till 2030 - ett krav som framfördes vid Köpenhamnsmötet men som deltagarna inte kunde enas om.

Läs mer...

Rödgröna höjer studiebidraget

De rödgröna vill höja studiebidraget med 400 kronor och studielånet med 200 kronor per månad. Det presenterade partierna vid en gemensam presskonferens på lördagen. De rödgröna föreslår också att tilläggsbidraget för studenter som har barn höjs med 130 kronor för ett barn och 210 kronor för de som har två barn. Förslagen genomförs om det statsfinansiella läget så tillåter. Förslagen innehåller också 6.000 fler platser i högskolan och yrkeshögskolan 2011. 200 miljoner kronor 2011 och 400 miljoner kronor från 2012 anslås till fler lärarledda timmar. 40 miljoner kronor anslås från 2011 till mer praktik i högskoleutbildningarna. Sammanlagt innebär förslagen och reformambitionerna satsningar på studenter på 6,6 miljarder kronor under perioden 2011 till 2014. Oppositionen vill också ändra reglerna så att yrkeserfarenhet återigen får räknas in i ansökningar till högskolan. Det togs bort av nuvarande borgerliga regeringen.

FN klandrar Frankrike

Den franska regeringen skickade tillbaka 283 romer i torsdags. Därmed har över 8.300 bulgarer och rumäner med romsk bakgrund utvisats hittills i år, jämföra med nära 7.900 i fjol. EU undersöker nu om utvisningarna bryter mot unionens regelverk. Även Vatikanen har uttryckt invändningar. Romerna har en historia fylld av förföljelser och förtryck, något som förstärktes efter östblockets kollaps. Frankrike uppmanas av ett FN-organ att omedelbart upphöra med utvisningarna av romer och resande från landet. FN:s kommitté mot rasdiskriminering sade att Frankrike i stället bör försöka integrera dem som tillhör en av Europas största minoriteter och som befinner sig i landet. Kommittén har också anmält Frankrikes agerande till EU och Europarådet. EU undersöker nu om Frankrike brutit mot unionens regelverk. Frankrike anser trots kritiken att landet följer europeisk lag.

SD:s valfilm bryter mot demokratiparagrafen

TV4 kommer inte att visa den valfilm som Sverigedemokraterna framställt. Det beslutade vd Jan Scherman i dag. Enligt Scherman bryter filmen mot den s.k. demokratiparagrafen i kanalens avtal med staten, genom att peka ut en grupp människor som hotfulla och aggressiva - nämligen muslimer. Filmens centrala scen är en 20 sekunder lång kapplöpning i mörker mellan en svensk äldre kvinna med rullator och en grupp burkaklädda kvinnor med barnvagnar. Detta följs av orden "nu har du ett val". Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist säger att partiet inte fått något definitivt besked om att TV4 inte ska visa partiets valfilm, men att det skulle "åsamka oss skada". -Som vi ser det blir det upp till dem att kompensera oss, säger han. Medieanalytikern Olle Lidbom säger att partiet nu får vatten på sin kvarn: -Syftet med filmen är uppenbart, att provocera fram reaktionerna som vi ser i dag. Enligt Lidbom siktar SD hela tiden på att framstå som ett motarbetat parti.
TV4 stoppar SD:s reklamfilm

500 barn försvinner i migrationsprocessen

Av de 660 barn som registrerades som försvunna i Migrationsverket system under första halvåret i år var 494 fortfarande försvunna i juni månad, enligt organisationen Ecpats ordförande Helena Karlén. I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver hon och försäkringsbolaget Ifs kommunikationsdirektör Katarina Mohlin att svenska myndigheter vidtar åtgärder för att förhindra att barn försvinner i migrationsprocessen. De försvunna barnen riskerar att utnyttjas inom sexhandel eller som hushållsslavar, påpekar de.
Migrationsverket avvisar kritik om försvunna barn

Sverige för ett successivt tillbakadragande

Om det blir en rödgrön vinst kommer de svenska trupperna att vara kvar i Afghanistan fram till 2013. Det skriver de tre partierna i sin överenskommelse som presenterades på en presskonferens under förmiddagen. Tillbakadragandet av den svenska styrkan ska dock inledas redan 2011. Sedan ska Sveriges insats helt inriktas på civilt bistånd. "Vår strategi ligger helt i linje med den internationella strategin om ett successivt tillbakadragande. Någon gång måste storebror låta lillebror klara sig själv" - Mona Sahlin. Den militära strategin har misslyckats och därför ska en ny civil strategi utvecklas, anser de rödgröna. V-ledaren Lars Ohly betonade att överenskommelsen inte innebär att Sverige överger Afghanistan: "Sverige drar sig inte tillbaka, vi engagerar oss mer. När vi avvecklar de militära styrkorna frigör vi medel till civila insatser". Rödgröna vill också att den svenska styrkan i Afghanistan ska få en civil chef redan under 2011.

(SD) "granskar" våldtäkter

Sverigedemokraterna (SD) har granskat domar för våldtäkter och funnit att en stor andel av de dömda är födda utomlands. Brottsförebyggande rådet (Brå) avfärdar granskningen som oseriös. Sverigedemokraterna har studerat 114 våldtäktsmän som 2009 dömdes för våldtäkt eller grov våldtäkt mot vuxna. 48 procent av våldtäktsmännen var utrikesfödda. 39,5 procent var utomeuropeiska invandrare. Det innebär en överrepresentation i den gruppen, som utgör 6,9 procent av befolkningen. Enligt SD beror detta bl.a. på kulturella skillnader.

Fakta om våldtäkter i Sverige

  • De senaste åren har antalet polisanmälda fall av våldtäkt ökat markant.
  • Förra året anmäldes 6.000 fall.
  • 2009 avkunnades 253 fällande domar.
  • Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) beror ökningen av anmälningarna på tre omständigheter: Det är en effekt av den nya sexualbrotts- lagstiftningen från 2005 som vidgar våldtäktsdefinitionen.
  • Toleransen mot sexualbrott har minskat och fler väljer att polisanmäla. En tredje omständighet är att det kan ha skett en faktisk ökning av antalet våldtäkter.
  • Enligt Brå har det skett strukturella förändringar i Sverige som möjliggör att vissa typer av våldtäkter blivit fler.
  • Alkoholkonsumtionen har ökat med drygt 30 procent sedan 1995. Sambandet med våldsbrott och våldtäkter är väl dokumenterat.
  • Tillfällen har också ökat genom internet och utökat nöjesliv. Snabba möten mellan män och kvinnor med sexuella avsikter är i dag vanligare.

SD fuskar med fakta

Klara Hradilova på Brå avfärdar Sverigedemokraternas granskning. "Det var 253 domar förra året, så de har inte granskat ens hälften. Men framför allt så kan man inte säga något om den faktiska brottsligheten utifrån lagförda brott. Det var över 6.000 anmälda våldtäkter förra året". Hradilovas huvudinvändning mot SD:s tolkning är att man inte kan uttala sig om hur den typiske brottslingen ser ut utifrån lagförda brott. Den faktiska brottsligheten kan se helt annorlunda ut. "Forskning visar att invandrare har lättare att bli anmälda, utredda och fällda för brott än svenskar.

MP: Stäng av en kärnreaktor

En kärnkraftsreaktor bör kunna stängas av om Energimyndighetens bedömning om ett el-överskott i Sverige de närmaste åren håller. Det sade Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i SR:s partiledarutfrågning i P1 i morse. Han slog också fast att han inte vill att kärnkraftverken ska få tillstånd att höja effekten. -Jag tycker det är onödigt, sade han. Peter Eriksson konstaterade också att det nog inte kommer att behövas någon mer bensinskattehöjning än den på 49 öre som oppositionspartierna redan kommit överens om.

Rödgröna för klimatinvesteringar

Rödgröna vill återinföra programmet för klimatinvesteringar och öka möjligheterna för små el-producenter att sälja el genom sk nettomätning. Vid en gemensam pressträff i dag i Norrköping presenterade de rödgröna partiernas ledare även ett särskilt rot-avdrag för skolor på sammanlagt 600 miljoner och ett riktat rot-stöd på 3,5 miljarder till flerbostadshus. De rödgröna hade inte med sig något heltäckande valmanifest till Norrköping. -Det kommer inom kort och i god tid före valet, lovade S-ledaren Mona Sahlin.

Ohälsotalet sjunker

Ohälsotalet fortsätter sjunka, enligt Försäkringskassans statistik. I juli låg det på 30,8 dagar, en minskning med nära 10% jämfört med juli 2009. Ohälsotalet är F-kassans mått på frånvarodagar som ersätts från sjukförsäkringen under en ettårsperiod.

Oljan återupptäckt i Mexikanska golfen

Ett 35 kilometer långt bälte av petroleumkolväten har upptäckts i Mexikanska golfen. Bältet är sannolikt en del av det väldiga oljeutsläppet utanför USA:s kust. Upptäckten visar att mycket av oljan finns kvar ute havet. Nyligen hävdade den amerikanska vädertjänsten NOAA att det mesta av oljan från utsläppet hade dunstat på naturlig väg, skingrats i vattnet, eller bränts upp. Bältet som upptäckts finns på en kilometers djup, är två kilometer brett och 200 meter högt.

Fler romer kastas ur Frankrike

Frankrike planerar att sända hem ytterligare 140 romer till Rumänien under fredagen. Immigrationsminister Eric Besson uppger att de reser "helt på frivillig basis". I går utvisades de första 60 romerna från Frankrike. Enligt honom kommer ca 850 romer att sändas tillbaka under augusti till sina ursprungsländer. De som inte återvänder frivilligt kommer att beordras att lämna Frankrike. Frankrikes hårda behandling av den romska minoriteten har väckt hård kritik runtom i Europa och har jämförts med Vichyregimen under nazieran. Mer om detta...

Postvägran gav en varning

Flera brevbärare i Södertälje vägrade dela ut valpropaganda för Nationaldemokraterna. Nu varnas de av Posten, skriver Länstidningen. Postens presschef Per Ljungberg säger att han förstår brevbärarna men att Posten inte kan agera censor.

Rödgrön enighet

Oppositionen har kommit fram till en gemensam utrikespolitisk uppgörelse som på flera punkter går emot de förändringar som gjorts under alliansregeringen, enligt SVT. Enligt uppgörelsen, som presenteras under fredagen, vill oppositionen bl.a. satsa en kvarts miljard på klimatåtgärder för fattiga länder 2012. Man tänker även strama upp användningen av biståndspengar till svenska ambassader, och se en tydligare redovisning av hur hur biståndet gör nytta i mottagarländerna. Missa inte: Miljöpartiet - dubbelt så stort

Nedgången för de borgerliga

Den borgerliga Alliansen har en minimal ledning över de rödgröna, enligt Synovates väljarbarometer i augusti, en månad före valet. Bara 1,2 procentenheter skiljer blocken, 47,8 procent mot 46,6. Moderaterna tycks ha tappat delar av sitt väljarstöd till de övriga borgerliga partierna som alla ökar. Sammanlagt backar regeringspartierna 1,3 procentenheter sedan i juni och oppositionen går framåt med 2,1. Sverigedemokraterna hamnar utanför riksdagen i mätningen.

Islam enligt integrationsministern

Henrik Emilsson arbetar med att utreda nyanlända invandrares situation på arbetsmarknaden skrev i september 2008 i en blogg att det inte finns några goda utövare av islam. "Jag tar starkt avstånd från de åsikterna", säger Nyamko Sabuni till Expressen. Hon vill säga om det gör mannen olämplig att jobba med invandrarfrågor. UTDRAG UR NYAMKO SABUNIS NYA BOK: "Unga muslimer i utanförskap fångas gärna upp av rörelser med politiskt extrema tolkningar av islam. Vi vet att sådana rörelser numera verkar även i svenska förorter."

Littorin får göra jobbskatteavdraget

Förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) får göra jobbskatteavdraget trots att han inte har jobbet kvar. Efter skatt på avgångsvederlaget på 112.000 kr får han ut en dryg tusenlapp mer än som arbetslös, skriver Riksdag & Departement.

Höjd gränsen för en ny fastighetsskatt

Rödgröna vill höja gränsen för när villaägare ska betala en ny extra fastighetsskatt. Det tidigare beslutet om att villor med ett taxeringsvärde över 4,5 miljoner kronor ska betala en extra procent i fastighetsskatt justeras, skriver Svenska Dagbladet. Enligt det tre partiernas nya regler ska gränsen för tilläggsskatten höjas så att ungefär lika många som nu får skattetillägget på en procent. I dag handlar det om 33.000 villor, 1,4 procent av landets småhus.

Sifos undersökning om pensionärsskatten

Tre av fyra svenskar tycker att skatten för pensionärer ska vara lika hög som för dem som arbetar. Det visar en ny undersökning från Sifo. Bland dem som röstar borgerligt är det nästan sju av tio som håller med. Totalt är det bara 14 procent som tycker att det är rätt att den som jobbar har lägre skatt. Under valrörelsen har de borgerliga regeringspartierna lovat att minska skillnaderna i skatt och socialdemokraterna vill göra skatten lika för pensionärer och arbetande. Enligt Sifo anser bara 17 procent av pensionärerna att skattefrågan är så viktig att den skulle få dem att byta parti. Enligt enkäten säger 69 procent att frågan inte får dem att byta parti, 14 procent svarar vet inte.

Sven Otto Littorin (M) får sitt avgångsvederlag

Förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) får 112.000 kr i månaden i avgångsvederlag under ett år, beslutade Statsrådsarvodesnämnden på tisdagen. Om Littorin får nytt jobb under tiden minskas ersättningen motsvarande det han får i lön.

MP satsar 80 hårt på miljön

Miljöpartiet vill att Sverige satsar uppemot 80 miljarder kronor på en grön omställning de kommande fyra åren. "Vi är bland de länder som har störst behov av att ställa om från fossil energi" - MP:s språkrör Maria Wetterstrand. Av de 70-80 miljarderna ska staten stå för 33 miljarder och resten ska satsas av andra aktörer när de investerar för att ställa om Sverige, hoppas MP. Det gäller bl.a. storrenovering av lägenheter och kollektivtrafiksatsningar.

Socialdemokraterna mot den grova brottsligheten

Socialdemokraterna vill skapa en ny stor polisenhet mot den grova brottsligheten. Den kommer att bestå av flera tusen personer och ska kunna slå till över hela landet. Rikskriminalpolisen, Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten ska bilda en nationell spetsorganisation. Förre justitieministern Thomas Bodström hävdar att det i dag finns dubbelarbete och revirstridigheter. Justitieminister Beatrice Ask (M) sågar Bodströms förslag och menar att det är väldigt ogenomtänkt.

Livsmedelsjättar och de utländska bärplockarna

Flera livsmedelsjättar kräver att de utländska bärplockarna får bättre villkor annars vill de inte köpa bär från leverantörerna, skriver SvD. Axfood säger att bolaget har en uppförandekod som måste följas. Procordia, där bl.a. Felix, Bob och Ekströms ingår, säger att bärplockarnas villkor är en viktig parameter vid val av leverantör. Även Ica är bekymrad. Sjätte AP-fonden, som förvaltar svenskarnas pensionspengar och är storägare i bärkoncernen Polarica, kallar situationen oacceptabel. Om inget händer kan försäljning bli aktuell. Min fråga är: hur kommer det sig att livsmedeljättarna altid låter media starta diskussionen om ansvar? Mer på SvD.


Dåligt intresse för förvärvsgarantin

Den så kallade förvärvsgarantin skulle enligt regeringen ge unga människor en chans att köpa sin första bostad. Men efter drygt två år har garantin bara utnyttjats av en enda person. Till en kostnad av fem miljarder var det tänkt att upp till 5.000 personer med svårigheter att ta banklån skulle få ett statligt borgensåtagande och därmed kunna köpa sin bostad. Finansminister beklagar det låga gensvaret, men skyller på bankerna: "Det är ett tecken på att finanskrisen gjorde att banker och kommuner och alla var iskalla när det gällde detta". Jaha.

(S) lovar hjälpa långtidsarbetslösa

Socialdemokraterna anklagar regeringen för att ha svikit långtidsarbetslösa och i stället ha satsat på skattesänkningar. S lovar nu 90.000 nya jobb och en rödgrön regering kan bl.a. komma att återinföra plusjobben. (S) lovar att minska antalet långtidsarbetslösa från dagens 140.000 till 50.000. Målet är att få ned gruppen långtidsarbetslösa till en procent av arbetskraften. Det är ett tufft mål, säger den arbetsmarknadspolitiske talespersonen Sven-Erik Österberg, som dock inte kan säga när det ska vara uppnått.


RSS 2.0